Cum ajung banii tăi în vilele lor. Cele cinci achiziții pentru care este investigat baronul Bunea Stancu: A eliminat o firmă pentru că lucra PREA IEFTIN

Cum ajung banii tăi în vilele lor. Cele cinci achiziții pentru care este investigat baronul Bunea Stancu: A eliminat o firmă pentru că lucra PREA IEFTIN
Publicat: 07/08/2014, 17:47
Actualizat: 29/04/2015, 17:58

Din informațiile obținute de gândul despre dosarul în care este implicat Bunea Stancu, rezultă că procurorii DNA investighează modul în care Consiliul Județean Brăila a acordat cinci contracte finanțate din bani publici. Suspiciunile procurorilor vizează faptul că aceste contracte ar fi fost trucate sau că Bunea Stancu avea interese directe în acordarea lor. Cele cinci contracte sunt următoarele:

1. Servicii de proiectare și executare lucrări pentru repararea și amenajarea clădirii din Brăila, strada Buzăului nr. 3A.

2. Lucrări de reabilitare, amenajare și modernizare spații medicale în proiectul Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Brăila.

3. Lucrări de reabilitare, amenajare și modernizare spații medicale în proiectul „Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila”.

4. Reabilitarea DJ 221, DJ 202A și DJ 202B, din județul Brăila, contract încheiat între Consiliul Județean Brăila, reprezentat de către Gheorghe Bunea Stancu, și SC TANCRAD SRL Galați, reprezentată de către administratorul său Stăncic Cristian Cătălin.

5. Efectuarea de lucrări de reabilitare drumuri prin plombări și asfaltare a DJ 221B – Brăila – Vădeni (plombări pe o suprafață de 3.000 mp și asfaltare pe o suprafață de 2,7 km), contract încheiat între Consiliul Județean Brăila, reprezentat de președintele acestuia, Gheorghe Bunea Stancu și SC TANCRAD SRL Galați, reprezentată de către Stăncic Cristian Cătălin.

Contractul nr. 1. Bani către propria firmă

CONCIVIA SA Brăila, asociată cu SC EUROTON SA Constanța, a câștigat în 2009 și 2010 mai multe contracte pentru serviciile de proiectare și executare de lucrări pentru repararea și amenajarea clădirii din Brăila, situată pe strada Buzăului nr. 3A. DNA arată că Bunea Stancu este acționar indirect la Concivia SA.

Astfel, SC CONCIVIA SA Brăila a fost înființată în anul 1991, iar în anul 2000, acționar majoritar a devenit SC BURSAGRIROM SA Brăila, firmă înființată în anul 1995, având ca acționar majoritar pe Gheorghe Bunea Stancu. Astfel că anchetatorii au determinat că Bunea Stancu are 43% din acțiunile Concivia prin intermediul BURSAGRIROM.

Informațiile preliminare arată că societatea EUROTON SA nu îndeplinea condițiile de participare la licitație. Cu toate acestea, asocierea EUROTON SA – CONCIVIA a luat 100 de puncte din 100 la licitația organizată de CJ Brăila. În plus, contractul a fost suplimentat prin trei acte adiționale semnate de Bunea Stancu.

Contractul nr. 2. Spitalul renovat de Concivia-Bunea

Firma lui Bunea Stancu, Concivia, a câștigat și contractul pentru lucrări de reabilitare, amenajare și modernizare spații medicale în proiectul Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Brăila – SIM S 3508″. La licitație au participat șase firme, dar numai cea a lui Bunea a fost declarată câștigătoare.

Acest contract a fost subcontractat într-un procent de 28% din lucrări către SC TEHNOPLUS SERVICE SRL Brăila. La fel ca în cazul primului contract, au fost încheiate șase acte adiționale prin negociere directă. Din nou Bunea a dat un contract cu șase adiționale către firma pe care o controlează.

Contractul nr. 3. Un nou contract pentru firma personală

Firma controlată de Bunea a câștigat un alt treilea contract. Este vorba de contractul pentru „echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila”. La licitație s-au înscris patru ofertanți, printre care și SC CONCIVIA SA Brăila. Deși niciuna dintre ofertele depuse nu îndeplinea condițiile prevăzute în caietul de sarcini și documentația de atribuire, comisia de evaluare a ofertelor a decis respingerea ofertei depusă de SC XENIA SA Brăila, care ofertase un preț mai mic față de SC CONCIVIA SA. Astfel că a fost declarată câștigătoare firma lui Bunea. Și la acest contract s-a încheiat un act adițional.

Contractul nr. 4. STRABAG eliminată, deși avea prețul cel mai mic

Este vorba de un contract de asflatări câștigat de compania TANCRAD, companie abonată la contractele cu CJ Brăila. DNA spune că Bunea a dispus ca societatea să câștige contractul în detrimentul companiei STRABAG care oferise un preț mai mic. DNA spune că STRABAG a fost descalificată de la licitație pentru că în ofertă a menționat că aduce bitumul din Jilava. STRABAG a revenit cu o erată menționând Buzăul ca punct de aducere a bitumului. Comisia de licitația a CJ a hotărât însă să descalifice companie, deși avea o ofertă mult mai mică. În plus, DNA a consemnat că lucrările au fost prost executate de TANCRAD și că a fost nevoie de alte contracte adiționale semnate cu aceeași companie.

Contractul nr. 5. Deszăpezirile tot pentru firma lui Bunea

Un alt contract este cel pentru deszăpeziri. DNA spune că în 2009 CJ a scos la licitație contractul de deszăpezire pe care l-a împărțit în patru loturi. Pentru unul dintre loturi a licitat compania CARGO TERRA SRL Slobozia. Compania a fost descalificată de CJ Brăila pentru că licitase un preț mult prea mic în opinia lui Bunea Stancu, susține DNA. Contractul a mai fost scos la licitație, dar s-a prezentat aceeași firmă care nu a mai depus ofertă. Apoi în iarna lui 2009 după ce a fost declarat codul portocaliu de ninsori CJ Brăila a acordat contractul prin încredințare directă companiilor TANCRAD și CONCIVIA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina în care zăcea fără suflare un tânăr în vârstă...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Plata pensiilor. Perioada în care banii pot fi ridicați de la ghișee, dacă beneficiarii nu...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Scene şocante la vila lui Drake! Agent de securitate rănit grav într-un atac armat. Un...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Secretul pentru obținerea de electricitate din umezeală